Penne is een soort pasta, dat gekenmerkt wordt door zijn buisvormige uiterlijk. Penne doe je koken, net als andere pasta’s. Afhankelijk van met hoeveel man je eet, vul je een grote pan met water. Je moet hierbij rekening houden met ongeveer een liter water per persoon. Doe ook per persoon een eetlepel zout in de pan voor een ideale smaak in je penne. Wanneer het water kookt, doe je de penne pas in de pan. Hierna zet je het vuur laag en met een deksel op de pan kook je de penne in acht tot twaalf minuten gaar. Om te vermijden dat de penne gaan kleven, doe je na het afgieten nog wat olijfolie over de pasta heen. Op deze pagina lees je alles over penne koken! Combineer dit met een van de groenten op deze website.
Inhoudsopgave
Penne schoonmaken en koken
De pasta an sich hoeft niet afgespoeld te worden voor je penne gaat koken. Wel is het raadzaam om, wanneer je pasta zelf maakt, je pastamachine na ieder gebruik te reinigen. Draai een stuk keukenpapier door je machine om restjes deeg te verwijderen. Veeg daarna machine met doek of borstel verder schoon. Gebruik hiervoor geen water.
Pennen bewaren in de koelkast
Heb je je penne gehaald in de supermarkt, dan moet je de houdbaarheidsdatum aanhouden die op de verpakking staat. Na openen van de verpakking kun je de penne in je voorraadkast koel, donker en droog bewaren. Als je zelfgemaakte penne of zelfgemaakte gerechten van penne wil bewaren, dan kan dit hoogstens een paar dagen in je koelkast, mits je ze binnen twee uur hebt afgekoeld. Heb je je gerecht binnen twee uur in de koelkast gezet, dan kun je je gekookte penne twee dagen in je koelkast bewaren.
Penne koken instructies
Penne koken
Ingrediënten
- 400 gram penne
- Snufje zout
Instructies
- Je kunt penne direct koken, het hoeft niet schoon te worden gemaakt of op een andere wijze bereid te worden.
- Vul een pan met voldoende water, wat neerkomt op ongeveer een liter per persoon. Voeg aan de pan ook een flinke scheut zout toe. Ga uit van een snufje zout per persoon.
- Op het moment dat het water in de pan kookt, voeg je de penne toe.
- Laat de penne gedurende 8 tot 12 minuten koken, waarbij je het vuur iets verlaagt. Houd de deksel op de pan, zodat er niet onnodig veel warmte ontsnapt.
- Prik af en toe met een vork in de penne, om te controleren of dit al gaar is. De penne moet goed zacht zijn na het koken.
- Giet de pan met penne af in een vergiet en schud dit een aantal keer heen en weer. Je wilt voorkomen dat er te veel vocht aan de penne blijft hangen. Je penne is nu klaar om gegeten te worden!
FAQ – Penne koken
Hoeveel gram penne per persoon?
Bij penne koken kun je uitgaan van 100 tot 120 gram per persoon. Bij gedroogde penne moet je rekenen op 100 gram per persoon. Dit kan weinig lijken, maar vergeet niet dat de pasta redelijk uitzet in het water.
Is penne een gezonde pasta?
Penne bevatten weinig eiwitten en vetten en juist veel magnesium en ijzer. Wel bevatten penne veel koolhydraten, die goed zijn als je nog gaat sporten, want dit bezorgt een trage energieopname en lage bloeddruk. In volkoren penne zijn zelfs vitamines B2 en B3 goed vertegenwoordigd.
Meer pasta koken? Bekijk ons overzicht eens!