Witlof is een groente, die je op verscheidene manieren kunt bereiden. De bittere smaak van de groente kun je op sommige wijzen ook goed tegengaan. Door je witlof te koken bijvoorbeeld. Als je witlof in kleine stukken gesneden hebt, dan is deze beetgaar rond twaalf minuten kooktijd. Bij grotere stronken moet je rekening houden met ongeveer een kwartier kooktijd. Voeg de witlof pas toe aan de pan, zodra het water aan de kook is. Door aan het kokend water melk toe te voegen, neem je de bittere smaak witlof nog wat meer weg. Giet de witlof voor het opdienen goed af, zodat al het vocht uit de groente is verdwenen. Op deze pagina lees je meer over witlof koken en zaken waarmee je hierbij rekening dient te houden.
Inhoudsopgave
Overige witlof toepassingen
Witlof hoef je niet per se te koken. Houd je van de frisse en bittere smaak van deze groente, kun je witlof ook rauw eten in een zomersalade. Wil je witlof serveren in een ovenschotel met ham en kaas, hoef je de groente maar vijf minuten halfgaar te koken. De oven doet de rest. Verdere bereidingswijzen en tijden zijn de volgende: in magnetron vier tot zeven minuten, roerbakken drie tot vijf minuten, stomen dertien tot zestien minuten, grillen acht tot twaalf minuten en smoren een kwartier tot twintig minuten.
Witlof schoonmaken en koken
Voor het koken van de witlof, moet je deze eerst schoonmaken. Begin met het afsnijden van de bruine bladeren en was de witlof daarna af met de punt naar beneden. Snijd het kontje van de witlof af, want dit is het bitterste gedeelte van de groente. Vervolgens snijd je de witlof in de stukken, afhankelijk van hoe je ze nodig hebt voor je gerecht. Bijvoorbeeld in de oven snijd je de witlof een keer in de lengte doormidden. Snijd als laatste het kegelvormige hart eruit.
Hoe bewaar je witlof?
Rauwe witlof kun je het beste bewaren zonder iets eromheen in het groentevakje van je koelkast. In de koelkast is witlof zeven tot tien dagen houdbaar. Witlof kun je ook invriezen, maar hieraan is een risico verbonden. Het kan zijn dat na zijn tijd in de vriezer de knapperigheid van de witlof weg is. Vries je de groente toch in, dan moet je de witlof eerst in repen snijden, deze twee minuten blancheren in kokend water en vervolgens in de diepvries leggen. In de diepvries kun je witlof wel een jaar bewaren. Gekookte witlof kun je in de koelkast twee dagen bewaren in een bewaarbakje of drie maanden in de vriezer.
Witlof koken instructies
Witlof koken
Ingrediënten
- 1000 gram witlof
- Snufje zout
Instructies
- Begin met het wassen van de witlof, zodat hier geen gifstoffen op achterblijven.
- Snijd de witlof vervolgens door het midden, om de binnenzijde uit beide helften te kunnen verwijderen. Dit is vaak erg hard en daardoor niet lekker!
- Maak van de losse helften kleine reepjes, die je straks eenvoudig kunt koken.
- Verhit water in een grote pan en voeg hier de witlofreepjes aan toe. Het is belangrijk dat de witlof niet helemaal onder water hoeft te staan.
- Voeg een snufje zout toe aan de pan. Je kunt ook een klein beetje melk aan de pan met witlof toevoegen. Melk verzacht de bittere smaak van de witlof.
- Laat het geheel in totaal circa 12 tot 15 minuten koken. Controleer af en toe of de witlof al gaar is.
- Giet de pan met witlof af en zorg dat de witlof goed uitlekt in een vergiet. Het is nu klaar om gebruikt te worden in je gerecht!
FAQ – Witlof koken
Hoeveel gram witlof per persoon?
Het is raadzaam om bij een hoofdgerecht zo’n 250 tot 300 gram witlof aan te houden per persoon. Dit is zo’n drie á vier stronken per persoon, die je slechts hoeft te koken, om je dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen. Voor een salade is 125 gram per persoon voldoende.
Hoeveel calorieën zitten er in witlof?
Witlof is een groente waar maar heel weinig calorieën in zitten. Per 100 gram zijn dit 14 kcal! Ter vergelijking, in wortels zitten per 100 gram twee keer zoveel kcal.
Kun je witlof rauw eten?
Witlof koken is niet altijd noodzakelijk! Je kunt witlof rauw eten in een heerlijke salade. Combineer witlof met blokjes kaas, tomaat en bijvoorbeeld komkommer.
Meer groente koken? Bekijk ons overzicht eens!