Bonen koken

Bonen heb je in alle soorten en maten. Hoe lang je de bonen moet koken voordat ze gaar zijn, kan hierdoor enorm verschillen. Sperziebonen en tuinbonen kook je in maximaal een kwartier gaar, terwijl andere boonsoorten langer nodig hebben. Wel is het van tevoren handig om de bonen ongeveer acht uur te weken. Dit maakt de kooktijd korter. Hieronder volgt een kort overzicht van de verschillende boonsoorten en hun kooktijd:

  • Adukibonen = 45 tot 60 minuten
  • Bruine bonen = 60 tot 90 minuten
  • Black eyes beans = 60 minuten
  • Limabonen = 90 minuten
  • Kidneybonen = 90 minuten
  • Pintobonen = 90 minuten
  • Sperziebonen = 15 minuten
  • Tuinbonen = 15 minuten
  • Witte bonen = 60 tot 75 minuten
  • Woudbonen = 60 tot 90 minuten
  • Zwarte bonen = 60 tot 90 minuten

Op deze pagina lees je meer over bonen koken. Kijk ook eens naar de handige instructies!

Bonen schoonmaken en koken

Maak allereerst de gedroogde bonen schoon in een vergiet, zodat je takjes er tijdig uit kan halen. Zet hierna de bonen zo’n acht uur in de week in een pan met koud water. Na minimaal acht uur schud je de bonen over in een vergiet en spoel je ze nogmaals af. Daarna zijn ze klaar om gekookt te worden. Bij tuinbonen zet je je duimen op de bolle kant van de peul en dan druk je hem open. De gedopte tuinbonen kun je in zoutwater leggen om bruinverkleuring tegen te gaan. Maak deze bonen pas schoon vlak, voordat je ze gaat koken.

Bonen bewaren in de koelkast

Gedroogde bonen kun je op een donkere, koele en droge plek zeker een jaar bewaren. Hierna wordt de schil vrij hard en kun je ze alleen nog eten, wanneer je ze langer laat weken. Sperziebonen kun je weer beter in de koelkast bewaren, maar zijn binnen een paar dagen over de datum. Alleen in de diepvries kun je ze nog drie maanden bewaren. Ongedopte tuinbonen kun je bij een temperatuur van rond de tien graden zo’n twee weken bewaren, voordat je ze moet koken.

Bonen koken instructies

Bonen koken

Onder bonen koken verstaan we vaak het koken van sperziebonen. Er zijn echter veel meer boontjes die je kunt koken! Eerder op deze pagina vond je meer informatie over de kooktijd voor de verschillende soorten bonen.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 17 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 48 kcal

Ingrediënten
  

  • 500 gr bonen

Instructies
 

  • Zorg dat de uiteinden van de bonen gehaald worden en was de bonen onder de kraan.
  • Breng het water in de pan aan de kook. Pas wanneer het water kookt, voeg je hier de bonen aan toe.
  • Laat de bonen gedurende 10 tot 15 minuten in het kokende water zitten. Kijk af en toe of het koken van de bonen niet te hard gaat.
  • Haal de bonen uit de pan en laat deze enige tijd uitdruppen in een vergiet.
Trefwoord boontjes koken

FAQ – Boontjes koken

Hoeveel gram bonen per persoon?

Wil je bonen koken, dan heb je ongeveer 75 tot 125 gram gedroogde bonen nodig per persoon. Koop je bonen in blik, dan moet je denken aan 200 tot 250 gram per persoon. Maak je sperziebonen of tuinbonen, dan is 250 tot 300 gram bonen per persoon genoeg. Gebruik je de sperziebonen in een bijgerecht, dan is 100 gram per persoon voldoende. Van tuinbonen moet je al snel een kilogram kopen, omdat je die bonen eerst nog uit de peulen moet halen.

Welke groente wordt bedoeld met bonen?

In de meeste gevallen verstaat men onder bonen de sperzieboontjes zoals je die zelf kunt kweken of in de supermarkt koopt. Er zijn echter veel meer peulvruchten dan de sperziebonen alleen.

Meer groente koken? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like